Buresboahtin - Tervetuloa - Welcome

Buresboahtin - Tervetuloa - Welcome

Nuoret

Citysáminuorat

Citysáminuorat perustettiin vuonna 2004 ja sen toiminta on ollut aktiivista. Nuoret ovat järjestäneet klubeja saamelaisten kansallispäivän tienoilla 2005-2007 sekä kiertäneet saamelaismarkkinoita pitkin pohjoiskalottia.

Helsingissä kokoontumisia järjestetään tasaisin väliajoin ja niistä tiedotetaan sähköpostilistalla ja facebook-ryhmässä Citysáminuorat . Tapaamisissa käytetään saamen kieltä ja keskustellaan ajankohtaisista saamelaisaiheista kaupungissa asuvien nuorten näkökulmasta.

Nuorten aktivoimisprojekti 2009-2010

Nuorten aktivoimisprojektin toiminta lähti käyntiin toukokuussa 2009, kun pääkaupunkiseudun saamelaisnuoret kutsuttiin koolle suunnittelemaan yhteistä toimintaa. Suunnittelupalaveri pidettiin Helsingin keskustassa 13.5. Nuoria pääkaupunkiseudulta osallistui Ijahis idja-tapahtumaan, joka pidettiin elokuussa 2009 Inarissa.
Pääkaupunkiseudun saamelaisnuoria osallistui New Yorkin alkuperäiskansatapahtumaan toukokuussa 2009 samoin kuin Saamelaisnuorten konferenssiin Saariselällä lokakuussa 2009.
Pääkaupunkiseudun saamelaisnuoria osallistui lokakuussa Mari Boinen konserttiin Helsingissä.

Toiminta on jatkunut yhtä aktiivisesti myös 2010.

Nuorten edustaja oli mukana Oslon matkalla helmikuussa 2010 tutustumassa Oslon saamelaisyhdistyksen toimintaan, tiloihin ja Oslon saamelaisiin. Citysaamelaisten yhdistys kustansi matkan. Citysaamelaisten yhdistys sai vierailun ansiosta hyviä ideoita toimintansa kehittämiseen.

Citysaamelaisten yhdistys tuki nuorten matkaa Ijahis idja-musiikkifestivaaleille Inariin elokuussa 2010. Majoituksen jokainen järjesti ja kustansi itse. Kolme nuorta kävi festivaaleilla yhdistyksen tukemana. Nuorille annettiin mahdollisuus identiteettinsä vahvistamiseksi käydä saamelaisten yhteisessä tapahtumassa ja tavata muita saamelaisnuoria.

Pääkaupunkiseudun nuoret järjestivät ruuanlaittoillat 30.10 ja 13.11.2010. Ensimmäinen ruuanlaittopäivä kokosi mukaan 9 henkilöä. Vetäjänä toimi Anni-Helena Ruotsala. Nuoret valmistivat pororuokia uusilla resepteillä. Toisena ruuanlaittopäivänä mukana oli 13 henkilöä. Opettajana oli Pirita Kotavuopio Karesuvannosta. Kurssin opettaja siirsi päivän aikana arvokasta tieto-taitoa nuoremmalle polvelle. Päivän aikana valmistettiin poron verestä makkaroita. Ruuanlaittopäivien tarkoituksena oli tuoda yhteen saamelaisnuoria ja tutustuttaa toisiinsa ja toteuttaa saamelaiskulttuuria tutustumalla saamelaiseen ruokaperinteeseen.