Buresboahtin - Tervetuloa - Welcome

Buresboahtin - Tervetuloa - Welcome

Television tulevaisuus vs suoratoisto

Kummalla tavalla sinä katsot toiveohjelmasi tai uutiset? Suoraan silloin kuin ne tulevat televisiosta, eli lineaarisesti, vai sitten kun sinulla on sopivasti aikaa niiden katseluun. Ennen nimittäin jälkimmäiseen piti varata aikaa juuri oikeaan aikaan päivästä, mutta nykyään erilaiset pilvipalvelut, joita televisio-operaattorit ja suoratoistopalvelut meille tarjoavat, mahdollistavat näiden ohjelmien katselun juuri silloin kuin itse niin päätämme tehdä.

Ennen moni asiat oli aikaan tarkasti sidottu. Olimme esimerkiksi töissä maanantaista perjantaihin kello 9.00 – 16.30 ja viikonloput olivat aina vapaita. Siihen aikaan eivät kaupatkaan olleet öisin auki, eikä sunnuntaisin – itseasiassa lauantaisinkin oltiin vain vähän aikaa auki. Digitalisaation ja sen seurauksena myös mobilisaatio eli kaiken siirtyminen mobiililaitteille ovat muuttaneet tämänkin – me voimme tilata ruoka-annokset valmiina suoraan kotiin, tai me voimme myös tilata ruokatarvikkeet suoraan kotiin- vaikka itse omaa peffaa sohvalta nostamatta. Tätä on nykyaika.

Entistä nopeammin ja suoraviivaisemmin

Toisaalta meidän piti ennen myös mennä kioskille jättämään lottokuponki tai hakemaan onnenarpa, kun nykyään nämä kaikki onnenpelit ovat saatavilla koska tahansa ja missä tahansa, mobiilisti, omalla älypuhelimella. Todella monesta asiasta on tullut suoraviivaisempi ja helpommin saatavissa oleva, ja vielä jopa sillä kielellä millä sen haluamme vastaanottaa – ei aina, mutta useasti.

Tekniikan kehitys ja digitalisaatio ovat saaneet ihmiset vaatimaan entistä enemmän viihteeltään. Varsinkin tämä ns. Z-sukupolvi, joka on elänyt koko ikänsä digitalisaation vaikutuksen alaisena osaa vaatia palveluita, peleiltä ja viihteeltä enemmän kuin aikaisemmat sukupolvet, jotka olivat tottuneet siihen, että välillä ei ole muuta kuin se radio.

Mitä musiikki sitten merkitsee aikuisille viihteen käyttäjille? Ja mitä entistä paremmat graafiset ominaisuudet ja mahdollisuudet ovat tuoneet niin elokuviin kuin niiden katseluun – ja oletko tietoinen, että voit yhdistää oman älypuhelimesi nykyisin pieneen mukanakulkevaan videoprojektoriin, jonka avulla älypuhelimestasi tulee varsinainen porukan viihdyttäjä – onhan sen kautta kuitenkin mahdollista katsella kaikkia suoratoiston kanavia, sekä pelata mobiilisti vaikka minkälaisia pelejä.

Lisääntyneen vapaa-ajan täyttäminen

Samalla kun töiden tekemiseen käytettävä aika on vähentynyt ja oma vapaa-aika on lisääntynyt, ovat myös erilaiset palvelut lisääntyneet – vai muistatko 90-luvulta yhtäkään personal traineria? Siihen aikaan pelit olivat korttipelejä tai lautapelejä, tai niitä ensimmäisiä tietokonepelejä, mutta esimerkiksi netti oli vasta tulemassa – kaikki oli arjessa erilaista – hitaampaa. Mutta esimerkiksi kaupassa ja pankissa piti käydä itse henkilökohtaisesti – asia, joka voi jollekin z-sukupolvelaiselle olla aivan mahdoton ajatus edes tulla mieleen.

Me täytämme uuden vapaa-aikamme televisiolla, suoratoistolla, pelaamisella ja sellaisilla harrastuksilla ja tekemiselle, joita ei oltu edes keksitty 90-luvulla. Jos olet itse yli 40-vuotias tai edes yli 30-vuotias, mitä sellaisia harrastuksia sinulla tulee mieleen, jotka ovat vasta viimeisten vuosien aikana tulleet mahdollisiksi?

Vastaa