Buresboahtin - Tervetuloa - Welcome

Buresboahtin - Tervetuloa - Welcome

Stressi hallintaan luonnontuottein

Stressi on osa arkeamme. Pieni stressi on oikeastaan jopa hyväksi, mutta siinä vaiheessa kun stressitasot nousevat, seuraa siitä myös ongelmia, jotka on sekä hyvä tunnistaa ajoissa, että niille on hyvä myös tehdä jotain. Monet stressioireet ja ongelmat johtuvat pitkälti siitä, että ihminen on irtautunut luonnosta, tullut tekniikan ”orjaksi” ja arkea ohjaa kiire – mitä sitten voit tehdä, jos olet jo mukana oravanpyörässä, etkä voi siitä varsinaisesti poiskaan hypätä. Paljonkin on tehtävissä, mutta aloitetaan stressin havaitsemisesta.

Ensinnäkin, mitkä ovat niitä asioita, jotka tuovat stressiä arkeemme:

 • jatkuva kiire
 • muutokset ihmissuhteissa ja elinolosuhteissa
 • sosiaalisten suhteiden puute ja yksinäisyys
 • tuen puute
 • taloudelliset ongelmat ja köyhyys
 • kohtuuttomat vaatimukset ja aikataulut
 • sairaudet
 • kiusaaminen ja syrjintä
 • kuormittavat elintavat

Mitä stressi sitten voi saada aikaan?

Stressaantuneena saatat puolestaan laiminlyödä itsestäsi huolehtimisen. Saattaa tuntua siltä, ettet pysty keskittymään tai tekemään selkeitä päätöksiä. Vaikeat tilanteet voivat vaikuttaa uhilta eivätkä haasteilta, jotka edellyttävät toimeen tarttumista. Tällöin uupuu helposti. Mieliala laskee; olo on apea ja turhautunut. Stressin voi tunnistaa myös monesta tutusta arjen ongelmasta, jotka tulevat monesta muustakin syystä…

 • päänsärky
 • huimaus
 • sydämentykytys
 • pahoinvointi
 • vatsavaivat
 • tihentynyt virtsaamisen tarve
 • hikoilu
 • flunssakierre

Miten tasapainoittaa omaa arkea?

Kuten alussa kirjoitimme, olemme etääntyneet luonnosta, ja luonto tarjoaa meille myös mahdollisuudet tasapainoittaa hektistä elämäämme, kunhan vain annamme luonnolle ja luontaistuotteille siihen mahdollisuuden. Esimerkiksi viime vuosina on puhuttu paljon hampusta valmistettavista CBD-öljyistä, että niiden kautta löytyisi apua sekä ahdistukseen että stressiin, ja näin on monille löytynytkin, lue lisää täältä. Mutta tämä luontaistuote on vain yksi esimerkki monista mahdollisista luonnontuotteista, joita nauttimalla saadaan tasapainoitettua omaa kehoa, ja siksi jos lähelläsi on luontaistuotekauppa, ei ole paha asia käväistä juttelemassa asiantuntijan kanssa erilaisista mahdollisuuksista.

Toinen tärkeä asia on itse ymmärtää, että jotain pitää tehdä – kehollesi ja itsellesi pitää antaa aikaa, koska sinä olet se, joka tekee kaiken. Työt ja askareet eivät tule tehtyä itsestään, ja siksi sinun pitää huolehtia itsestäsi, ja siitä, että et kerää liikaa stressiä itsellesi – anna itsellesi, kehollesi aikaa myös palautua ja levätä.

Luonto auttaa

Luonto auttaa jo sillä, että käyt keskellä päivää tai viimeistään iltasella puolen tunnin kävelyllä. Sinun ei siis tarvitse lähteä pitkälle juoksulenkille tai salille, vaan ottaa yhteys luontoon. Jätä ne kuulokkeet kotiin ja mahdollisesti myös se älypuhelin – jokaista käveltyvä metriä ei tarvitse analysoida ja kirjata tietokantoihin. Silmäsi, aivosi ja kehosi lepää kävellessäsi – sen tekee luonto. Kauniit luonnonmaisemat, äänet ja tuoksut auttavat päästämään irti keskittymistä vaativista tehtävistä. Luonto auttaa elimistöä palautumaan stressistä ja aivoja toimimaan parhaalla mahdollisella tavalla. 

Talvella pohjoisessa on pimeätä, ja monet meistä kärsivät jopa tietämättään kaamosmasennuksesta, joka johtuu pitkästä pimeästä kaudesta – sinä voit auttaa itseäsi tässä hankkimalla kirkasvalolampun auttamaan aamuheräämisiä. Yöunet ovat tottakai tärkeitä, ja jokainen meistä tarvitsee oman määränsä unta, mutta myös hyvä herääminen ja päivän aloittaminen ovat tärkeitä.

Luonnon merkityksestä kehoomme ja mieleemme on tutkittu paljon. Kehomme on rakennettu liikuntaa varten, ja aivomme ja tunteemme toisten ihmisten kohtaamiselle – ja kaikessa on mukana myös luonto. Tutkimusten mukaan luonnon läheisyys elinympäristössä voi vähentää sairastavuutta ja lisätä onnellisuutta.

Löydä tasapaino

Arki on 2020-luvulla melkoista tasapainoilua askareiden, tavoitteiden ja tehtävien keskellä, mutta kaiken keskellä on tarve löytää aikaa itselle. Stressi voi myös vaikeuttaa unen saantia, jolloin sinun on hyvä tehdä parhaasi, että nukkupaikkasi on paras mahdollinen, ja jättää ne raskaat iltapalat syömättä. Tasapainoon kuuluu luonnollisesti myös se syöminen, ja syömisessä tärkeintä olisi syömisten jakaminen tasaisesti päivän varrelle – aamupala, lounas, illallinen ja sitä ennen välipala rakentavat hyvin päivän. Mitä sitten sinun tarvitsee syödä riippuu paljon myös siitä, mitä teet, ja kuinka paljon kehosi tarvitsee energiaa päivän varrella. Suosittelemme, että löydät ilon myös ruoanlaitosta, sillä ilo tuo oman osansa elämän tasapainoon, ja mikä sen parempaa kuin yhdistää ruoanlaiton, ja ilon, ja oman hyvinvoinnin.

Uni – ruoka – liikunta – ihmissuhteet

Jossain vaiheessa elämää monella on mielessä vain työt, laskut, raha, ura – mutta myös omasta itsestä huolehtiminen. Se että nukkuu hyvin, syö tasapainoisesti ja monipuolisesti, löytää ilon elämästä, liikkuu edes vähän – ja ennenkaikkea löytää ihmisiä, joiden kanssa keskustella ja olla. Me ihmiset tarvitsemme toisia ihmisiä pärjätäksemme itsemme kanssa – ovat ne ihmiset sitten digitaalisten välineiden välityksellä kanssamme, tai ihan face-to-face, ihmissuhteet ovat tärkeitä elämän tasapainon rakennusvälineitä.

Me ihmiset olemme kummallisia siinä, että vaikka tiedämme joidenkin asioiden olevan ”väärin”, on se sitten tupakka, alkoholi, liika työ, tai liika syöminen yms, niin teemme niitä asioita joka tapauksessa. Me myös tiedämme, miten välttää stressiä, ja sen, että kaikkea ei tarvitse ostaa tai saada mitä kaupoissa on, mutta jostakin syystä nykyinen yhteiskuntamme rakentuu yhä materiaalin, omistamisen ja lisääntyvän omaisuuden ajatukselle- useimmilla.

Silloin kun tunnet, että oma kehosi huutaa apua, stressi oikeasti iskee päälle, yritä muistaa niitä asioita, jotka oikeasti ovat tärkeitä elämässäsi, kuten oma hyvinvointi.

Voi hyvin.

Vastaa